Kotitekoisesta leivästä
Olen muokannut Laura Calderin ranskalaisen "Boule"-leivän reseptistä hyvin yksinkertaistetun ja helpon vuokaleipäreseptin. Vuokaleipä on mielestäni helpompi siivuttaa ja palat sopivat paremmin leivänpaahtimeen.
Tällä reseptillä leipä onnistuu aina, on pinnaltaan rapea, sisältä kuohkea ja ihanan maalaisleivän makuinen:
- 460 g jauhoja
- ¼ tl kuivahiivaa
- 1½ tl suolaa
- halutessasi voit lisätä taikinaan esim. auringonkukan siemeniä, pähkinämurskaa,...
- 375 ml kylmää vettä
Sekoita kuiva-aineet kulhossa ensin keskenään ja vasta sen jälkeen veden kanssa. Taikinaa ei tarvitse lainkaan vaivata! Peitä taikinakulho tuorekelmulla tms. ja anna sen seistä huoneen lämmössä yön yli (vähintään 12 tuntia).
Kaavi nostatettu taikina varovasti öljytyllä leivinpaperilla suojattuun mielellään metalliseen vuokaan. Anna taikinan nousta 2 tuntia vedottomassa paikassa. Ripottele sen jälkeen päälle auringonkukan siemeniä tms.
Paista leipä uunissa 225°C 35 min. Rapean pinna varmistamiseksi kaada alussa vähän vettä uunin pohjalle.
Salmiakista
Olen aina ollut intohimoinen salmiakin syöjä. Suosikkini on ollut jo kauan Fazerin Super Salmiakki, mutta maistelen mielelläni muitakin merkkejä ja tietysti kaikkia uutuuksia. Mielestäni eri salmiakkien makuvivahteiden eroja voi verrata viininmaisteluun. Olen nauttinut vuosien varrella kaikkia suomalaisia salmiakkimerkkejä.
Olen nyt toteuttamassa yhtä pitkäaikaista haavettani. Valmistan hopeisia koruja salmiakkiteemalla. Minusta on hauskaa osoittaa myös koruilla mieltymykseni salmiakkiin. Ranneketju ja miesten korusetti (solmioneula, kalvosinnapit ja kaulakoru) ovat valmiit. Seuraavaksi teen korvakorut.
Kierrätyksestä
Olen kerännyt vuosia lasisia kasvovoidepurkkeja. Sain idean käyttää niitä jälkiruoka-astioina suklaamousselle. Koko on täydellinen makealle jälkiruoalle ja yllätyselementti on taattu :D
Lumiukoista
Keksin mielelläni uusia reseptejä. Pidän myös lumirakentamisesta ja lumiukoista. Niinpä sain idean lumiukko-marenkeihin, joista lapseni ovat aina pitäneet erityisesti. Marenkien kanssa sopii hyvin salmiakkilakritsin maku. Niiden valmistaminen on todella ruoan tekemistä rakkaudella.
Lumiukkomarengit
- Vaahdota haluttu määrä kananmunan-valkuaisia kovaksi vaahdoksi + ripaus suolaa.
- Lisää vähitellen sokeria suhteessa ½ dl yhtä valkuaista kohti.
- Pursota kova vaahto leivinpaperille uunipellille nenällisiksi "lumipalloiksi".
- Lisää pinseteillä salmiakkilakritsirakeet silmiksi ja suuksi :)
- Kypsennä marengit miedossa uunin lämmössä (75oC) pitkään, ainakin pari tuntia, riippuen kuinka pehmeäksi haluat jättää sisuksen.